Да живееш с котенце

Принтирай
Избор на коте

Ангажимент за цял живот

Малко котенце, което ще внесе радост в дома... и което ще порасне! След като сте взели решение да си изберете другар, трябва да знаете, че това е ангажимент, който ще продължи няколко години. Затова изборът трябва да се прави не само със сърцето, но и с ума.

След като сте решили да посрещнете в дома си животното, един от първите въпроси, които ще изникнат, вероятно ще е за произхода му.

Домашна котка или чистокръвна котка?

Чистокръвната котка, която е родена от индивиди, селектирани от развъдчика и която е добре социализирана, е гаранция, че отговаря на морфологичните критерии, заложени в стандарта на породата. Същото важи за основните черти на нейния характер. Следователно, тя би трябвало да се интегрира без проблеми в новия си дом. Това понякога става по-трудно с домашното котенце, чийто предци или среда през първите седмици от живота му, не винаги са известни. Ще е трудно да се прецени как ще изглежда в бъдеще като възрастна котка или как ще се развие поведението му.

Идеалният другар

Изборът на чистокръвно котенце предполага, че се чудите какво точно другарче искате. Елегантно като Абисинската котка, закръглено като Британската котка, внушително и спокойно като Мейн Куун...
Различните породи котки предлагат такова разнообразие, че си струва да съберете повече информация. Затова клубовете са подходящото място, откъдето да получите информация и адреси на развъдчици.

Посещението на фелиноложка изложба е незаменима възможност да срещнете много, разнообразни и красиви представители на тези породи с едно-единствено посещение и да поговорите с участващите развъдчици. Ако е възможно, препоръчително е да посетите мястото, където се е родило котенцето и е започнало растежа си. Това ще ви позволи да се запознаете с жизнената му среда, с условията, при които се е социализирало, и да затвърдите избора си.
Социализирането на котенцето, което се осъществява между 2-та и 7-та седмица от раждането, е наистина много важен етап от неговото развитие. То до голяма степен предопределя бъдещото му поведение като възрастна котка, тъй като точно през този период котенцето се научава да възприема като нормални събитията и ситуациите, с които ще се сблъсква.

Мъжко или женско?

Женските котки повече обичат да се гушкат, мъжките са по-дистанцирани... Така се говори или пък е точно обратното! Любвеобилността на котката няма нищо общо с пола й. Всъщност, кастрацията, която силно се препоръчва, освен ако не искате да се занимавате с развъждане, съществено намалява разликите в поведението на мъжките и женските котки.

В много по-голяма степен отколкото изборът на пола, правилната социализация на котенцето ще гарантира удоволствието от общуването между човек и котка. Затова би трябвало по-скоро да определите какъв нрав искате да има вашият бъдещ приятел и да направите избора си в зависимост от начина си на живот.

Видео

Choosing your kitten

Before acquiring your kitten, it is desirable that you ask yourself the right questions.This deep desire to share your life with a kitten must be based on a precise personal analysis, as this choice commits you for long years.