Home Котки Малкото котенце Растеж, основна фаза От раждането до отбиването

Растеж, основна фаза

Принтирай

Период, през който трябва да сте бдителни

През този кратък период от няколко седмици, който продължава от раждането до отбиването, крехкото котенце, тежащо около стотина грама и напълно зависимо от майка си, ще придобие повечето от уменията си на възрастна котка и ще определи хранителните си предпочитания.

Раждане

След оплождането бременността на женската котка продължава от 63 до 68 дни средно. Няколко дни преди да роди, неспокойната женска котка започва да търси спокойно кътче, защитено от пряка светлина, където ще може да си направи място за раждане. Много е вероятно тя да избере пластмасова кутия, чието дъно е покрито с чисти парчета плат и която е поставена в дъното на гардероба, при условие, че може да легне удобно в нея заедно с малките си. В този момент спокойното и уверено присъствие на стопанина й е важно за нея.

С резки контракции на матката котенцата започват да се раждат през интервали от около 30 до 60 минути. Женската разкъсва амниотичната торбичка и издърпва навън главата на новороденото, като го затопля и стимулира дишането му чрез интензивно близане. Котилото може да включва от 1 до 10 котенца (над тази бройка са изключения), тежащи средно по 70-150 грама всяко в зависимост от породата.

Първите му четири седмици

Веднага след прекъсване на пъпната връв, почистеното от майка си котенце изпълзява до едно от млечните й зърна, водено от топлината и миризмата на майчиния корем. Първата приета от него храна все още не е мляко, а коластра. Тази течност, чийто вид и състав се различават от тези на млякото, е богата на антитела, които му осигуряват първоначален имунитет.

Бозаенето и спането в непосредствена близост до майка му и неговите братя и сестри са единствените занимания на котенцето през тези първи дни. Изцяло зависимо от майка си, борбата му за живот вече е започнала, докато то се опитва да се добере до най-доброто млечно зърно. Родило се сляпо и глухо, най-добре развитите му сетива са обонянието и осезанието. Между 7 и 15-дневна възраст то отваря очите си. Може да се ориентира благодарение на слуха си след 14-дневна възраст. Около 17-дневна възраст започва да върви на четирите си крака. На 1 месец то може да се ориентира по звуци, светлини и миризми.

От бозаенето до отбиването

След получената през първите часове от живота му коластра малкото котенце суче майчино мляко. В случай че котилото е голямо, млякото на женската котка е недостатъчно или ако котенцето бъде отделено от майка си, ще трябва да прибегнете към подходящо адаптирано мляко. Впоследствие способността на котенцето да смила млечната захар – лактозата – намалява за сметка на другите му храносмилателни способности. С намаляването на майчиното мляко и появата на първите млечни зъби започва периодът на преход в храната – между 3-та и 4-та седмица от раждането. Това води до прекъсване на кривата му на растеж. Предлаганата храна, която постепенно ще замести млечната диета, трябва да отговаря на всички хранителни изисквания на котенцето, за да не се стигне до недостиг на енергия и да не се застраши и без това крехката му имунна система. Храната Health Nutrition* за първия етап на растеж на котенцето, която е подходяща за млечните му зъби, му осигурява оптимална сигурност на храносмилането благодарение на подбраните високоусвояеми протеини. Тя допринася и за подпомагане на естествените му защитни сили. В зависимост от консистенцията си, тя може да му бъде давана размесена с адаптирано мляко, след това с вода и накрая в твърда форма. На 7-та или 8-та седмица след раждането котенцето се отбива. След 4-месечна възраст може да се пристъпи към храната Health Nutrition за втория етап на растеж, специализирана за развитието му от 4 до 12-месечна възраст.

Видео

The kitten’s first steps

No experience can replace these few fascinating months during which the kitten blooms to become an adult cat. This evolution should take place in complete serenity, by adhering to a few essential rules with respect to choosing his breed and welcoming him at home, and by providing him with nutrition and care that will ensure his well-being and health.