Да живееш с котка

Принтирай
Хранене

Котката е месоядно животно

За разлика от човека, който е всеяден, котката е строго месоядно животно с тяло, съвършено пригодено към този хранителен режим. Да я храните с храната Health Nutrition, адаптирана за нейната възраст, размер, начин на живот, специфична чувствителност и дори за нейната порода, означава да запазите здравето й.

Със своите челюсти, предназначени да прерязват, не да дъвчат, 30 остри, режещи зъба, слюнка, която не съдържа храносмилателни ензими, стомах, пригоден бързо да смила погълнатата "плячка,", котката се отличава с много специфично хранително поведение. На практика, това животно, което поглъща цели хапки, може да яде по 12-18 пъти на ден, като общата продължителност на храненето му е по-малко от 30 минути, разпределени за период от 24 часа, като всеки път то поглъща едва по няколко грама. Храната достига стомаха му на големи късове.

Затова задоволяването на хранителните изисквания на котката предполага специална диета, в която са взети под внимание критериите, свързани с начина й на живот или възрастта й, но също така с нейното здраве, сексуален статус, специфични особености на породата, храносмилателна или кожна чувствителност, за да се чувства котката добре през целия си живот.

Котка, живееща на открито или котка, живееща само у дома?

Котка, която не излиза навън, изразходва малко енергия. Нормалната дажба за 3.5-килограмова неактивна котка, без наднормено тегло, е около 50 г гранули дневно, ако приема суха храна, съдържаща около 350 ккал/100 г.
За някои котки, които проявяват склонност да се хранят, за да се намират на работа, е важно да се определи количеството, което им се сервира всеки ден. В същото време, изборът на храна Health Nutrition с умерен енергиен прием е от решаващо значение за предотвратяване на наднорменото тегло, още повече, че животът само у дома често е съпровождан от кастрация. Но намалената секреция на полови хормони води до стимулиране на апетита на котката. Теглото й може да се повиши с 30% през месеците след кастрацията.

Котка, която често излиза навън, има по-големи енергийни изисквания, приблизително 70 ккал/кг/ден. Тази потребност се увеличава в зависимост от времето, прекарвано на открито, от територията, с която разполага и от промените в климатичните условия през годината. Но хранителният режим на котката не може да бъде фиксиран веднъж завинаги: много от т.нар. котки, „живеещи и на открито”, стават истински котки, „живеещи само у дома”, когато дойде зимата!

Възрастна котка, която живее само у дома, прекарва около 30% от времето, през което не спи, в близане на козината си. Погълнатите косми се отделят през отделителната система, но това почистване на козината представлява сериозен риск от образуване на космени топки в храносмилателния тракт. Естественото отделяне на тези косми може да бъде улеснено като се стимулира чревния транзит с храната Health Nutrition, обогатена с неферментиращи влакнини.

Според породата

Въпреки че чистокръвните котки с по-голяма охота си стоят само у дома, техните изисквания са толкова различни, колкото са телосложението и външния им вид. Хранителните изисквания на 10-килограмовия Мейн Куун със средно дълга козина и силна челюст, активната, мускулеста Сиамска котка с къса козина, дългокосместата Персийска котка с къса глава и безкосместият Сфинкс предполагат избор на различна храна Health Nutrition.

Така например, Сфинксът ще се нуждае от храна с високо енергийно съдържание, за да поддържа теглото си, докато на Персийската котка трябва да се дава храна, чиято форма е пригодена към нейните челюсти и съдържаща хранителни вещества, допринасящи за доброто здраве на козината й.

Според възрастта

Средната продължителност на живот на котката е 14 години, но котки над 20-годишна възраст не са рядко явление. Добрите грижи и правилното хранене с Health Nutrition могат да допринесат за качеството и продължителността на живота на котката.

С възрастта защитните сили на имунната система отслабват, способността за поглъщане намалява и котките губят апетит. Дъвченето става все по-трудно. В този случай на организма може да се помогне с Health Nutrition, адаптирана за възрастни котки. Освен другите й отличителни характеристики, тя е с мека структура, обогатена с витамини и с отличен вкус.

Чувствителност

70% от котките над 3-годишна възраст страдат от пролеми със зъбите. Тези проблеми често остават незабелязани, но болката, която причиняват, може да има сериозни последици върху поведението и общото здраве на котката. Храната може да допринесе за поддържането на зъбите в добро здраве.

Използването на гранули, чийто размер и структура насърчават котката да дъвче, позволява да се извършва механично почистване на повърхността на зъбите и да се забави образуването на зъбна плака.

Видео

An exceptional relationship

Grace of motion, softness of coat, mischievous unpredictability... The promises of an affectionate and knowing presence are already there, ready to bloom. As the only one in charge of his animal’s health and well-being, man owes it to himself to know his kitten’s true needs among which nutrition is an essential element.