Настройки на бисквитките Каква порода? - Royal Canin

Каква порода?

Принтирай
Каква порода?

Каква порода да изберете?

Доминиран от хармоничността и баланса на формите, усещането за мекота, излъчващо се от тялото й, външният вид на домашната котка предлага широка панорама, обогатена от генетичното разнообразие на вида. Породи и цветове се съчетават за най-голямо удоволствие на любителите на котки.

Около шестдесет породи котки са признати от различните федерации. Стандартите на тези породи описват историята, физическия облик и характера на всяка една. Дребни или едри, слаби или масивни, морфологията на котките е разделена на следните три типа, от които е възможно да произтекат всякакви междинни разновидности.

Котки с дълго, средно или късо тяло?

Породите: въпрос на външен вид и нрав

Налице е една доста обща, но често наблюдавана тенденция: колкото по-дълго е тялото на котката, толкова по-активна е тя. Колкото по-голямо и масивно е тялото й, толкова по-спокойна и улегнала е. Естествено, това е само една тенденция, разводнена от индивидуални различия.

Активни котки:тялото им е дълго, главата е издължена, ушите са големи и прави, наострени в посока на всичко, което се движи. Под така наречената им "ориенталска" морфология и елегантни мускули подобни на тези на Грейхаунда, се крие огнен нрав. Сиамската, Балинезийската, Ориенталската, Мандарина, Корниш рекс са котки, които много обичат да се гушкат, да им се говори и са силно привързани към собственика си. Към тези активни котки, които мразят да са сами, трябва да се добавят и Сфинкса, Бенгалската, Абисинската.

Умерено активни котки с упорит нрав: те са с атлетично тяло и силни мускули. Уравновесеността и сдържаността са силните им страни. Надарени със спокоен и приятен характер, те винаги са на лице, но без да злоупотребяват. Такива са Шартрьоз, Европейската късокосместа котка, Бурманската котка, Египетската мау и Къдрокосместата Девон рекс.

Силни и нежни котки: те са силни и едри. Сякаш съзнавайки своята значимост, силата им се равнява единствено на тяхната нежност. Те могат да са закръглени като Британската късокосместа котка или Екзотичната късокосместа котка, гиганти като Мейн Куун, Норвежката горска котка, Нибирската котка и Регдол. Някои може да са надарени с дълга козина, изискваща ежедневна поддръжка като Персийската котка или поддръжка на две седмици като Свещената бирманска котка. Тези силни и тихи котки обичат компанията на човека, но без да се превръщат в гальовни играчки.

Късокосместа или дългокосместа?

Въпреки че няма научно обяснение за това явление, често се отбелязва, че при породи, в които има късокосмест вариант и дългокосмест вариант, дългокосместите индивиди са по-спокойни от късокосместите. Най-добрата илюстрация за това е Персийската котка и Екзотичната късокосместа котка, която е просто късокосместа Персийска котка.

Видео

A little history

Deified in Ancient Egypt, considered beneficial thanks to his skill at hunting, demonized in medieval times, the cat has adapted so well to living next to man that today he has become a full-fledged member of the family. In this ever more urbanized 21st century, the fascinating animalness of the cat has become more subdued without losing a single one of its attractive features.

Снимки