Световни фелиноложки организации

Принтирай
Свят от ентусиасти

Чистокръвната котка

Чистокръвната котка се среща на всички континенти благодарение на федерациите, които регистрират ражданията в племенни книги, изработват правилници за изложбите, назначават съдиите и опазват критериите за породата, заложени в стандартите или развиват такива. Тези федерации се различават една от друга в много отношения, както и по вида съдийство, което практикуват на изложбите: „традиционно” и „американски тип” съдене.

Днес съществуват около шестдесет различни породи котки, признати или не от различните фелиноложки асоциации. При това положение светът на чистокръвните котки се ръководи от различни племенни книги, в които при раждането си се регистрира всеки представител на породата, роден от родители, признати като принадлежащи към съответната порода. След като родословието бъде установено, притежателят му ще може своевременно – обикновено още на 3 или 4-месечна възраст – да участва във фелиноложки изложби, които представляват шампионати по красота и на които котката може да спечели различни титли.

Тези шампионати се организират от клубовете, членуващи в дадена федерация, чийто правила те прилагат. Някои федерации са национални, като LOOF във Франция или GCCF в Англия, други като CFA, FIFe, WCF и TICA имат членове по целия свят.