Да живееш с кученце

Принтирай
Добре дошло у дома

Пристигане на кученцето в дома ви

Независимо дали кучето ви е възрастно или малко кученце, наскоро отделено от майка си, трябва да се подготвите за посрещането му в новия му дом. При пристигането на кучето трябва да се спазват няколко правила, които ще му помогнат по-лесно да намери своето място в новия си дом.

 

При пристигането си, малкото кученце ще открие членовете на семейството и околната среда, в която ще се развива от този момент нататък. По принцип, на кученцето са му нужни един-два дни, за да се адаптира. Посрещнато със спокойствие и нежност, то бързо ще си намери любими места, където се чувства най-добре..

Член на глутница в дома ви

Кучето е животно, което живее в глутница. То намира равновесие в стабилността и йерархията на глутницата. Затова трябва да разбере, че човекът е доминиращият индивид. Това правило важи за всички кучета, независимо от размера им, и не позволява на животното да се превърне в „тиранин” в семейството. Важно е поведението му да се основава на последователни, трайни навици. Веднага щом пристигне, кученцето трябва да бъде посрещнато с нежност, за да се почувства сигурно, но и с твърдост що се отнася до нещата, които са му забранени. Така, връзката и доверието, които се изграждат с течение на времето между кучето и неговия стопанин, няма да бъдат разрушени.

Кое е позволено и кое - не

Кучето може много бързо да разбере кое е позволено и кое – не. Например, ако в първите дни му позволите да се качва на дивана или на леглото, впоследствие няма да ви е лесно да го отместите от там. Затова е важно да му покажете кой е господарят в къщата като му забраните да се катери по леглата и определите кои са неговите играчки. Трябва също така да изберете мястото, където ще се храни, на спокойствие и тишина, и да му забраните да идва и да проси храна, когато му хрумне. За него е важно също така да има място за спане - постелка или колибка, поставени далеч от врати и прозорци, така че да не остава с впечатлението, че то контролира кой влиза и излиза от къщата.

От какво се нуждаете

Онова, което трябва да осигурите за настаняването му, е просто, но задължително. На първо място, имате нужда от нашийник и повод за разходките, както и две панички, специално за него - едната за храна, а другата за вода. Най-добре изберете отделни, лесни за почистване съдове от неръждаема стомана или стъкло, които не задържат миризми. Още повече, че някои кучета имат кожни алергии към пластмасата. Погрижете се винаги да има прясна вода и паничките му винаги да са чисти. Кошът за спане ще ви помогне да определите ясно мястото му за почивка. Трябва да предвидите и принадлежностите, които ще са ви необходими за грижите за космената му покривка в зависимост от типа козина. Няколко играчки, подходящи за възрастта му, допълват всичко необходимо, за да се чувства новодошлият добре.

Безопасност

Едно малко кученце е изложено на множество потенциални опасности. Макар и да спи през повечето време, по-добре му хвърляйте по едно око, дори това да означава да го сложите в стая, където няма опасности, ако ще отсъствате няколко часа. Стълбищата, криещи риск от падане, детските стаи с играчки, които могат да бъдат сдъвкани или погълнати, са някои от местата, достъпът до които е по-добре да му забраните.

Видео

The puppy’s first steps at home

To support your puppy in his new life as well as possible, you are given a few essential rules and pieces of advice on the best way for you to support his learning and his integration into the family circle and to provide the care he should be given for healthy growth.

Всички видеа :