Да живееш с кученце

Принтирай
Хигиена и грижи

Прости манипулации

Грижите за вашето кученце изискват от вас малко на брой, но редовни манипулации, които, извършвани през целия му живот, ще му осигурят добра хигиена и ще ви позволят да откривате признаци, които биха могли да се окажат нетипични и предупреждаващи за заболяване.

Задължителни разходки

Разходките са задължителни за доброто физическо състояние на кученцето, не само за да се научи за ходене по малка и по голяма нужда. Факт е, че кучето е социално животно, което има нужда да се среща с други живи същества и да изследва територията. Независимо дали живее в апартамент или самостоятелна къща, то не може да се задоволи с пет минутна разходка сутрин или вечер, още по-малко да бъде затворено в уединение в градината. Младото куче се нуждае от множество краткотрайни разходки на места, които не крият твърде много рискове за него. Вашето кученце трябва да се приучи към воденето на повод и повикването – да се връща при вас и да ви следва по петите без да се противи, още от ранна възраст. Разходките без повод са запазени за откритите пространства и екскурзиите сред природата.

Ежедневни грижи за вашето кученце

Носът

Той трябва да е влажен и хладен по всяко време на деня. Но по време на сън може да стане малко сух. Когато кученцето се събуди, той трябва отново да се овлажни. Всяко наличие на корички, напуквания, изтичането на голямо количество или слузести секрети е признак за заболяване, който ветеринарният лекар трябва да провери.

Устните

Те трябва да са чисти и сравнително плътно прилепващи. В зависимост от порадата, могат да са увиснали или не. Трябва да следите за появата на напуквания или червени петна.

Зъбите

Те трябва да бъдат бели, а венците му – розови: всяка червена линия по ръба на зъбите е необичайна и говори за болезнено възпаление, което може да причини загуба на апетит у кучето. Още от ранна възраст трябва да привикнете кученцето устната му кухина да се проверява и зъбите му да се почистват с четка и паста за зъби, специално предназначени за него. Това много ефикасно средство за предотвратяване появата на зъбен камък трябва да се използва всеки ден. Има също така сухи храни, предпазващи зъбите, както и „стикове за добра устна хигиена”, които са ефикасни, ако се използват всеки ден.

Очите

Очите трябва да бъдат блестящи и влажни, с розови овлажнени мембрани. Във вътрешното ъгълче не трябва да се виждат секрети.

Ушите

Висящите уши трябва да се проверяват по-често: още повеч, че затварянето на външния слухов канал от ушната мида не позволява добро проветряване на канала. Провисналите уши трябва да се почистват веднъж или два пъти седмично, а изправените уши – веднъж на две седмици. За да го направите, трябва да използвате разтвор, подходящ за кучешки уши. Трябва да процедирате по следния начин: върхът се вкарва в канала (няма риск от перфорация на тъпанчето, тъй като каналът е Г-образен), след което се впръсква струя от продукта, върхът се изважда, основата на ухото се масажира за 30 секунди и накрая каналът се подсушава с късче памук или марля без да се вкарва навътре.

Половите органи и ануса

Редовното следене на мъжките и женските полови органи позволява да се проверява тяхната чистота: всяко наличие на секрети трябва да бъде проконтролирано от ветеринарен лекар. Анусът трябва да бъде чист и да няма признаци на диария.

Лапите и ноктите

Трябва редовно да проверявате дали лапите му не са наранени и дали по време на разходка в лапата му не са се забили осили.

Има два вида нокти: излишни на 5-и и 6-и пръст на крайниците и нокти на лапите. Растежът е непрекъснат и при нормална активност на кучето ноктите би трябвало сами да се изтриват и затъпяват.

Козината

В зависимост от вида козина, грижите са различни. Те трябва да се полагат по следния начин: гумена четка веднъж седмично за много къса козина, чесало, прокарвано по посока, обратна на растежа, след което четка с естествен косъм, прокарвана по посока на растежа на козината на всеки два дни за къса и твърда козина, ежедневно разчесване за дълга козина след внимателно разплитане.

През лятото, след къпане в река или море, най-добре е да облеете с вода младото куче, за да отстраните остатъците от дразнещи кожата частици. В зависимост от космената покривка, честотата на къпане у дома е различна. Кучетата с много къса козина могат да бъдат къпани два пъти годишно, а онези с дълга козина – приблизително на всеки три месеца. Ако е привикнало още в ранна възраст, кучето ще понесе доста добре тази манипулация, която може да се извършва на открито, ако времето позволява. Във ваната ще трябва да осигурите непързаляща се подложка и да използвате хладка вода. Трябва да използвате само специален шампоан за кучета в съчетание с хладка вода, върху предварително разресана козина.

Ваксини

Гана, парвовироза, бяс, лептоспироза, инфекциозен хепатит… Смъртоносните болести, заплашващи малкото кученце, когато то вече не е защитено от майчините антитела, са многобройни. Затова е много важно да се придържате към имунизационния му календар, включително сроковете за реваксиниране. Стриктното проследяване на здравословното му състояние от ветеринарен лекар е задължително.

Външно и вътрешно обезпаразитяване

Бълхите и кърлежите се появяват редовно, обикновено през пролетта. На пазара се предлагат много продукти: спрейове, пипети, каишки. Те осигуряват ефективно противодействие срещу вредните въздействия върху здравето на животното, произтичащи от тези паразити, които могат да засегнат и човешкото здраве. Що се отнася до дехелминтизирането на кученцето срещу вътрешни паразити, то трябва да се извършва систематично и редовно в съответствие с протокол, определен от ветеринарния лекар, тъй като изборът на продукт зависи от размера, възрастта, начина на живот на животното, както и от други критерии.

Видео

Health, hygiene, beauty

To support your puppy in his new life as well as possible, you are given a few essential rules and pieces of advice on the best way for you to support his learning and his integration into the family circle and to provide the care he should be given for healthy growth.