Да живееш с кученце

Принтирай
Хранене

Добрата диета осигурява хармоничен растеж

Периодът от раждането до края на растежа е период на интензивно развитие. Осигуряването на добър хранителен режим за малкото кученце е от съществено значение за хармоничния растеж и предотвратяването на патологични проблеми.

Осигуряване на подходяща диета за малкото кученце

Това е основно правило, което си заслужава да запомните: малкото кученце не трябва да яде нито твърде много, нито твърде малко и във всички случаи не трябва да го тъпчете под претекста, че това му харесва. Прехранването има вредни последици. То води до ранно натрупване на наднормено тегло при кученцето от едри породи и го прави предразположено към проблеми на костите и ставите. При кученцето от средни породи то може да допринесе за размножаване на клетките, формиращи мастната тъкан, и благоприятства развитието на прекалена пълнота в зряла възраст.
Добре подбраното енергийно съдържание и спазването на определените дажби, според целесъобразни дозировки, позволяват да се избегне риска от наднормено тегло. Обратно на някои широко разпространени схващания, от биологична гледна точка кучето не се нуждае от „разнообразна” диета и дори има „лош вкус”, тъй като избира храната си главно благодарение на силно развито обоняние.

Специфични изисквания към качеството

След отбиване броят на храненията трябва да се променя с възрастта, като се започва с четири хранения на ден през седмиците след отбиването, след което се преминава на три и се стига до две в средата на периода на растеж. В най-добрия случай, количеството на дажбите трябва да се основава на кривите на растежа за различните видове кучета и на специфични изисквания към тях или трябва да се следи животното да не наддава прекалено много.

Протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи... Всяко хранително вещество в дневната дажба има своя роля. Прекаленото или недостатъчното им количество са еднакво вредни за здравето на малкото кученце. Затова кученце от едра порода се нуждае от по-голям прием на калций, отколкото кученце от дребна порода. Ако ядат една и съща храна, първото е изложено на риска от недостиг на калций.

Храната, гарантираща качествен растеж, е храната, осигуряваща здравословно хранене (Health Nutrition), прецизно подбрана за подрастващи кученца съобразно с размера на тяхната порода и с тяхната възраст, с чувствителността им или с контретните особености на породата им. В края на периода на растеж Health Nutrition позволява да се премине към т.н. „поддържаща” диета за възрастни кучета, която отговаря на хранителните изискванията за възрастно куче във всяко едно отношение.

Запознайте се по-добре с изискванията, свързани с растежа на вашето куче от дребна (MINI), средна (MEDIUM), едра (MAXI), гигантска (GIANT) порода

Храненето: важен момент

Храната, вниманието на стопанина му и доброто място за сън са много важни елементи за кучето.
Що се отнася до режима му на хранене, това са 10 златни правила за стопанина на куче, изработени от ветеринари-бихевиористи.

Снимки