Да живееш с кученце

Принтирай
Избор на кученце

Как да си изберете кученце

Да си вземеш куче у дома е решение, което ще ви обвърже за дълго време, затова трябва внимателно да го обмислите. Кучето живее средно над десет години. Затова трябва да изберете такова, чийто изисквания са добре пригодени към вашия начин на живот, но също и вие трябва да се научите да живеете с него.

Каква порода да изберете?

Немската овчарка е послушна, лабрадорът е гальовен с децата, грейхаундът е независим... Но всъщност никое куче не се подава на такава категорична класификация. На практика, породата трябва да се избира според ролята, която искате да изпълнява вашето куче, като не трябва да забравяте за неговото тегло и размери. Например, да избереш Йоркшир териер за куче пазач на имение изглежда точно толкова нелогично, колкото да заключиш за цял ден германски мастиф или пиринейско планинско куче в апартамент. По принцип, куче от дребна порода, макар и по-нервно, ще се нуждае от по-малко жизнено пространство, отколкото куче от средна порода; що се отнася до кучето от едра порода, то винаги се нуждае от по-голяма площ за живеене. Каквато и порода да сте избрали, никога не забравяйте, че всяко куче има нужда да получава внимание от собственика си по няколко пъти на ден. За да сте сигурни в избора си, най-добре е да съберете информация от киноложки клубове и от развъдчици. Киноложките изложби са идеално място, където да откриете цялото разнообразие от кучешки породи и да поговорите с професионалисти кинолози.

Мъжко или женско?

Обикновено, женските са по-дребни от мъжките и това може да е критерий при избора. Основното неудобство идва от периодите на разгонване – два пъти през годината, обикновено пролет и есен. Това винаги води до събирането на групи от мъжки кучета, които упорито и решително отстояват правата си.

Откъде да си вземете куче?

По-добре е да си купите кученце от развъдчик, който се е специализирал в отглеждане на определена порода. Той добре познава новородените кученца, селектирал ги е и може да ви разкаже за тях. При такъв избор на кученце се гарантира, че морфологичните критерии отговарят на заложените в стандарта на породата. Същото важи и за специфичните особености на неговия темперамент. Препоръчително е да посетите развъдниците. Това ви дава възможност да видите майката на кученцата, да се запознаете с условията, при които новороденото е живяло от раждането си, и да поговорите с развъдчика. Като професионалист, той със сигурност ще иска да се увери, че начинът на живот на купувача подхожда на кученцето от породата, която той отглежда. Списък на развъдниците може да бъде получен от киноложките асоциации, ветеринарните лекари и киноложките клубове.

Видео

The diversity of canine breeds

A symbol of devotion and loyalty, the dog embodies the pet par excellence. So much more than a pet whose appeasing and securing presence is coupled with a completely unselfish attachment, the dog assists man in a great variety of circumstances. With nearly 400 breeds, no other domestic animal shows such diversity.