От растеж към зряла възраст

Принтирай
Дребни породи кученца

Кучета 1 – 10 кг (MINI)

В групата на дребните породи, MINI, се включват кучетата, чието телесно тегло в зряла възраст не надвишава 10 кг. Повечето от тях са кучета компаньони, макар те често да произхождат от породи, използвани за лов, като дакела. През по-голямата част от времето те живеят в затворени помещения и разходките им често са в градска среда.

В групата на дребните породи, MINI, се включват кучетата, чието телесно тегло в зряла възраст не надвишава 10 кг. Повечето от тях са кучета компаньони, макар те често да произхождат от породи, използвани за лов, като дакела. През по-голямата част от времето те живеят в затворени помещения и разходките им често са в градска среда.

От млечните към постоянните зъби

При някои кученца от дребните породи, като например Йоркшир териер, млечните зъби са с много малки. Те едва се показват на повърхността на венците. Въпреки че млечните зъби се сменят постепенно с постоянни между 4 и 6-месечна възраст, важно е гранулите да са добре пригодени по размери и структура към тези зъби, които, макар и постоянни, ще останат с малки размери и затова трябва да бъдат следени много внимателно. На практика, кучетата от дребните породи са по-застрашени от проблеми с устната кухина и зъбите. Дефекти в затварянето на зъбната дъга между долната и горната зъбна дъга допринасят за формирането на неправилна захапка, наслагвания на остатъци от храна между зъбите, в резултат на които по зъбите се натрупват бактерии.

Силно чувствителна храносмилателна система при кратък и интензивен период на растеж

По време на отбиването способността на малкото кученце да усвоява лактоза намалява и то постепенно привиква да усвоява скорбялата, съдържаща се в житните растения. Въпреки че храносмилателните му способности се развиват бързо, бпротеините, мазнините, органичните вещества и енергийното съдържание в храната се използват в много по-малка степен от 3-месечното кученце, отколкото от възрастното куче. Преходът в диетата ще позволи да се премине към храна Health Nutrition, пригодена за размера на неговите челюсти и зъби, която подпомага поддържането на естествените му защитни сили и благоприятства хармоничния растеж, като в същото време осигурява оптимално храносмилане.

Ранно формиране на мастна тъкан

Задоволяването на понякога капризния апетит на кучетата от дребни породи налага да се вземат под внимание рисковете от наднормено тегло.

При раждане телесното тегло на кученце от дребна порода е равно на 5% от телесното му тегло в зряла възраст, т.е. пет пъти повече от това на кученце от едра порода. То ще увеличи тегло си при раждането 20 пъти зпо време на много краткия период на растеж, дкойто достига максималната си интензивност още на 2рия месец. Този процес приключва на около 8-месечна възраст при кучетата „Той” (Чихуахуа, Минишпиц...), около 10-месечна възраст за кучетата от другите дребни породи.

Заради този доста ранен растеж, развитието на мастна тъкан при кучетата от дребни породи започва много рано. Тъй като формирането на мастни депа се влияе директно от количеството консумирани калории, много е важно да се следи тенденцията на наддаване на кученцата, още повече че кастрацията обикновено увеличава риска от наднормено тегло. Храната Health Nutrition MINI, специализирана за кученца от дребни породи и давана в препоръчителните количества ще позволи да се избегне риска, като в същото време ще гарантира хармоничен растеж.

Награди под формата на храна трябва да се дават, само ако са спазени хранителните изисквания и лакомствата са включени в изчислената дневна дажба.