Да живееш с куче

Принтирай
Хранене

За всяко куче – собствена диета

Кучето няма същите хранителни изисквания като Човека. Съответно, не е добре то да се храни „като гстопаните си”. Дневната му дажба трябва да е балансирана и да включва всички хранителни вещества, които са важни за здравето му, като се вземат предвид специфичните му особености: порода, размер, възраст, активност. Този баланс, чрез който се опитваме да отговорим възможно най-пълно на специфичните и уникални изисквания на всяко животно, е цел на здравословното хранене (Health Nutrition).

За разлика от човека, който е всеяден и чието тяло се е приспособило към различни храни като месо, зеленчуци и плодове, кучето притежава микрофлора, която е лесно податлива на болестотворни бактерии, докато полезните бактерии са 1 000 пъти по-малко в сравнение с микрофлората при човека. Поради тази и много други причини, сериозна грешка е да се счита, че кучето може да се храни като човека.

Докато режимът на хранене на кучето трябва да задоволява всичките му потребности, без недостиг или излишъци, за да се гарантира, че то ще запази добрата си форма и ще е пълно се енергия през целия си живот, Health Nutrition дава възможност да се отговори на хранителните му изисквания съобразно с размера, възрастта, физиологичното състояние (некастрирано или кастрирано...) и физическата активност, но също така и с чувствителността, специфична за всяка кучешка популация. Съществуват близо 400 породи, които се отличават с огромно разнообразие.

Според размера му

Разликите в телесното тегло и размера между различните кучешки породи са едни от най-големите в животинското царство. Като се започне от Чихуахуато, което тежи 1 кг, и се стигне до Санбернара, който тежи 100 кг или повече, т.е съотношение от 1 към 100. Този широк диапазон води до морфологични, физиологични, метаболични и поведенчески различия, които оказват голямо въздействие върху здравето и хранителния режим. Затова колкото по-голямо е теглото на зрялото куче, толкова повече намаляват енергийните му потребности за килограм. Съответно, куче от дребна порода трябва да получава храна с по-високо и концентрирано енергийно съдържание, както и повече мазнини в сравнение с куче от средна порода. При кучетата от едрите породи, увеличаването на високоенергийното съдържание позволява да се намали количеството на храната и така да се компенсира по-ограничения им храносмилателен капацитет. Увеличеното и концентрирано енергийно съдържание означава също така, че концентрацията на бпротеини, минерали, витамини... е увеличена. Що се отнася до формата и структурата на гранулите, те трябва да са съобразени с големината, формата и силата на челюстите, за да улеснят правилното захапване, без да се хаби храна, и да насърчат сдъвкването й.

Според физическата му активност

Работещото куче, като например ловно куче или куче спасител, има различни хранителни изисквания в сравнение с едно градско куче, извеждано на повод само два пъти дневно. Безспорен факт е, че в рамките на една-единствена порода могат да бъдат открити разлики между шампионите от категория „Работещи кучета” и шампионите от категория „Най-красиво куче”. Тук не става въпрос за мода, а за специализация.

Още през 6-та седмица от бременността женското бременно куче има по-високи изисквания що се отнася до бпротеините, нужната му енергия и минералите. Впоследствие, периодът на кърмене отново води до значително повишаване на хранителните потребности заради изключително богатото мляко и количествата, които трябва да се осигуряват за кученцата. 25-килограмово женско куче, което е родило 6 кученца, достига максималното производство на мляко, т.е. 2 литра на ден, когато кученцата й са на около три седмици. Само специално формулираната храна може да задоволи тези нужди.

Според начина му на живот

Някои кучета, особено дребните породи, водят изключително градски начин на живот и то предимно „на закрито”, т.е. живеят в затворени помещения. При тези кучета трябва да се обърне специално внимание на риска от наднормено тегло. Те имат малко възможности за изразходване на енергията си, а взаимоотношенията им с техния стопанин се основават на много любов. Последният често се изкушава „да поглези” животинката си с подаръче във всеки един момент от ежедневието, което може да доведе до дисбаланс в храненето. Храната Health Nutrition, специализирана за тези тези миниатюрни кучета, които живеят в затворени помещения и давана в препоръчителните количества, позволява да се избегне рискът и да се поддържа идеално телесно тегло. Що се отнася до поощрителните лакомства, на тях трябва да се сложи край, освен ако не са спазени хранителните изисквания и не са включени в дневната хранителна дажба.

Според възрастта му

Преди да бъде обявено за старо, кучето достига зряла възраст, когато признаците на стареене все още не са видими. В зряла възраст може да започнете да му давате храната Health Nutrition срещу стареене, която ще му помогне да запази жизнеността си и да се бори с последиците от стареенето на клетките.

Когато кучето е изживяло 75 до 80% от живота си, тогава наистина може да бъде обявено за старо. Health Nutrition изпълнява превантивна роля в много случаи на хронични заболявания, съпътстващи стареенето или дава възможност да се ограничат проявленията на клинични симптоми. Витамините Е и С, тауринът, лутеинът и бетакаротинът подпомагат естествените защитни сили на възрастното куче, когато бъдат включени в храната в правилното количество. Основните мастни киселини в рибеното масло (омега 3) и в пореча (омега 6) допринасят за запазването на здрава кожа и блестяща козина.

Възрастните кучета не съставляват хомогенна група. Диетата на възрастното куче в добро здраве трябва да се различава от тази на болното възрастно куче. Редовните ветеринарни прегледи са задължителни. Те имат за цел да открият възможни проблеми в тялото в областта на бъбреците, сърцето... които да бъдат отстранени възможно най-рано.