Кучета в служба на човека

Принтирай
Кучето спасител

Кучето герой

Още от одомашняването им кучетата помагат на хората във всички трудови дейности – от лов до пазене на дома и стадото. През годините кучетата са постигнали още много:

Планинското спасително куче

Търсенето на затрупани от лавини хора е една от редките дисциплини за оказване на първа помощ, при които присъствието на кучето е от първа необходимост. Неговото изключително обоняние, бързина и издръжливост го нареждат в първите редици на спасителите. Но това куче е част от група, която включва спасители, снабдени със сонди и копачи. Екипите работят едновременно, но кучетата се ползват с предимство в снежните срутвания.

Защо става така, че кучетата са в центъра на спасителната операция? Естествено, факторът време е от решаващо значение за оказването на първа помощ в планината, тъй като колкото по-бързо се проучи лавината, толкова по-голяма е вероятността спасителите да открият живи затрупаните хора. Точно тук кучето влиза в своята важна роля: качеството на неговата работа е равно или по-добро от човешката, а в допълнение кучето изследва земята по-бързо. Внимателното сондиране, извършвано от двадесет ски патрула, изисква двадесет часа за постигането на 100-процентов резултат, докато кучето работи два часа върху участък от около един хектар, постигайки същия 100-процентов резултат.

Кучето следотърсач

Проследяването представлява търсене на хора въз основа на повече или по-малко насочващи миризми (дири, предмети, заподозрени улики...). Мисията трябва да доведе до откриването на едно или повече лица или до намирането на предмет или част от оборудване, които са скрити или загубени по трасето или в непосредствена близост до него, или просто до насочване в правилната посока. Във всеки един момент човешкото тяло излъчва мирис от фини компоненти. Върху различните миризми, с които кучето ще се сблъсква, оказват влияние различни фактори: специфични миризми (специфични за отделен човек, група, вид), миризми от химикали (кожа, мазнина, дрехи), неустановени елементи по терена (смачкани растения, бактерии, които са излезли на повърхността заради пукнатини в почвата...), ареали (гори, ливади, люцерна, посеви...), климатични условия. Заради сложността на проследяването, което изисква специално обучение, на което не всички кучета се поддават, от съществено значение е надарените кучета да бъдат селектирани предварително. Впоследствие селектираните животни трябва да демонстрират следните качества: силно развити обонятелни способности; способност за голяма концентрация, която е особено важна, за да не се разсейва от паразитни миризми и от заобикалящата го среда (внимание и прецизност, движейки се по следите), енергичност и издръжливост; и накрая смелост и невъзмутимост към стрелба.

Търсещото куче

Претърсването е дисциплина, която има за цел намирането за изчезнали хора; като такава, тя е част от същата категория като проследяването. Но има и съществени различия: на кучето не се показва нито насочващ предмет, нито му се задава отправна точка. Кучето се пуска свободно, без ремък или повод. По същество, работата му се състои в това да търси конкретна миризма в определена зона, както постъпва при лавините или търсенето под развалини.

Кучето воден спасител

Както при всяка спасителна дисциплина, кучето играе важна роля като помощник на водните спасители благодарение на физическите си способности и огромната си решителност. Нюфаундлендът е предпочитаната порода за водоспасителни акции. Тази порода притежава много качества, които биха могли да се използват за спасяването на давещи се хора в морета или водоизточници:

  • неговата сила: той може да извлече няколко души или няколко тонен плавателен съд;
  • неговата издръжливост: той може да плува в продължение на няколко часа и на дълги разстояния;
  • неговата издръжливост на студ, благодарение на която той може незабавно да започне да действа, за разлика от водолаза, на когото са му нужни около пет минути, за да се екипира;
  • неговото олимпийско спокойствие при всякакви обстоятелства, което може да вдъхне кураж на не малко жертви на корабокрушение;
  • неговата упоритост, благодарение на която той никога няма да се откаже от мисията си;
  • той винаги е на разположение: не се нуждае от екипировка.

Малките кученца, които са взети с цел участие във водоспасителни акции, се избират според мощността и динамичността на мускулатурата им и яката им скелетна структура, като бащите систематично се подлагат на рентгенови прегледи за тазобедрена дисплазия.

Кучето, търсещо под развалини

Ролята на кучето, търсещо под развалини, не се ограничава до големите земетресения. Те могат да се включат в случай на срутване на земни маси или разрушени сгради след пожар, срутвания на работен обект или в мина, при железопътни или въздушни катарстрофи... За съжаление, поводи не липсват.

След бомбардировките във Великобритания по време на Втората световна война за пръв път били използвани кучета за намиране на хора, заровени под развалините. Още през 1954 г. в САЩ, Германия, Швейцария били създадени тренировъчни центрове за кучета за издирване на затрупани хора. Швейцарските кучета били първите, които се сдобили с международна слава след земетресението във Фрюл, Италия през 1976 г. Били доведени 12 кучета, 42-ма оцелели били намерени, наред с 510 трупа на загинали.

Оттогава, всяко бедствие от подобен род, особено това от 11 септември 2001 г., се отразява от медиите, които разказват за смелостта и решителността на тези спасителни екипи.

Както при всяка дейност, свързваща куче и човешко същество, стопанинът и неговото куче трябва да са в голяма степен съучастници в случващото се. Водачът, който направлява търсенето, трябва да познава отлично животното, да може да „чете мислите” му насред развалините, т.е. да е нащрек за всяка негова реакция. Що се отнася до кучето, то също трябва да се доверява изцяло на водача си, за да го следва навсякъде, независимо от трудностите на терена. Такава силна връзка изисква продължителна подготовка. Кучетата, използвани за търсене под развалини, трябва да имат добро обоняние, да са със спокоен и уравновесен характер и да притежават много енергия. Те трябва да са дружелюбни към човешките същества, както и към събратята си, тъй като сред едни и същи развалини често работят по няколко кучета. Склонността към игра също е важна за обучението. Най-използваните породи са кучетата от овчарски породи, особено Немска и Белгийска овчарка.

Видео

The dog’s origin

Several hypotheses have been put forward as to the origins of dog domestication which took place approximately fifteen thousand years ago. Joint hunting, wolves having chosen to get closer to men in order to take advantage of their food scraps or wolf cubs adopted by human groups. All these hypotheses are plausible.

Снимки