Породи кучета

Принтирай

Видео

Several hypotheses have been put forward as to the origins of dog domestication which took place approximately fifteen thousand years ago. Joint hunting, wolves having chosen to get closer to men in order to take advantage of their food scraps or wolf cubs adopted by human groups. All these hypotheses are plausible.

Породи кучета

Каква порода да изберете?

Кучето олицетворява домашния любимец. Символ на преданост и вярност и силно привързано към човека, при това животно се наблюдава забележително разнообразие от почти 400 породи.

В продължение на близо 15 000 години кучето е неизменен спътник на човека и е развило изключително силна връзка с него. Независимо дали е работещо куче или компаньон, то е силно привързано към човека. През вековете човекът е допринесъл много за еволюцията на видовете кучета като ги е селектирал в зависимост от техните способности или темперамент. При повече от 400 породи, кучешката раса предлага голямо разнообразие в размера, космената покривка, фигурата и темперамента.

Правилният избор

Купуването на чистокръвно куче означава, че искате да сте сигурни, че след като порасне, кученцето ще демонстрира физическите и поведенчески характеристики, които се очакват в резултат на селекцията, извършена от развъдчика като професионалист, специализирал се в отглеждане на конкретната порода. За много аматьори външният вид на дадена порода често е онова, което възпламенява тяхната „любов от пръв поглед” – сладката му главица, фигурата му, козината му, размера му. Но отвъд физическия аспект всяка порода се характеризира с поведенчески особености, които трябва да се познават преди да направите избора си. Затова е важно да съберете информация и да направите проучвания в киноложките клубове и сред развъдчиците, с които можете да се срещнете на многобройните киноложки изложби.

Хармонично съжителство

Поведението на кучето се формира преди, по време и след раждането му. „Преди” означава генетичният му фонд. „По време” означава най-важният период от раждането до деня, в който малкото кученце напуска развъдника, за да се присъедини към новото си семейство. „След” означава новата среда, която малкото кученце ще трябва да опознае. С други думи, поведението на кучето се формира в по-голяма степен през първите шест месеца преди пристигането му в дома ви. Взаимодействието между набора от гени, заобикаляща среда и специфични очаквания, от рода на пристигане в новия дом и първи разходки, образува едно неразривно цяло. При все това, без подходящо обучение, показващо на кучето кой е господарят, по-конкретно кой е водачът на глутницата, тъй като за кучето човешкото семейство е глутница, всяко куче ще започне да доминира и да налага свои закони, независимо от размера и породата си. Посещаването на тренировъчен клуб за кучета е отличен начин да се запознаете с кучешкото поведение, с изискванията на кучето и да се научите как да съжителствате хармонично с него.

Градски кучета или дворни кучета

Независимо дали са ловни кучета, кучета пазачи или компаньони, чистокръвните кучета са с потекло, което играе роля за техните способности и темперамент. Повечето от тези породи днес могат да живеят в градска среда при условие, че им се осигурят ежедневни разходки, траещи минимум 30 минути по няколко пъти на ден и че вниманието, което получават, не се ограничава до приготвянето на ежедневната дажба храна за кучето.

Но някои породи не са подходящи за живот в града и са изложени на риск да страдат повече от другите от липсата на физическо натоварване. Такъв е случаят с Бордер колито, родено да подкарва стада, или със Сибирското хъски, устроено да живее в глутница и да тегли шейни в студени климатични условия.

И все пак кой би могъл да си помисли, че Йоркшир териерът, свикнал да преследва плъхове в мините на Йоркшир, Англия, само за един век ще се превърне в най-популярната порода миниатюрно кученце в света? Въпреки това, той си остава „териер” по душа, надарен с упорит нрав. Независимо дали живее в града или в провинцията, овчарското куче винаги ще пази, т.е. ще е бдително, Ирландският сетер ще се втурва по крайпътното платно към някое дърво, ще направи стойка и ще надигне нос по посока на вятъра, а Ритривърът никога няма да се откаже да донася на градския си господар... обувката му.

Различните групи

Още в древен Рим кучетата били класифицирани в зависимост от способностите им. Правело се разграничение между „овчарски кучета”, „ловни кучета” и „домашни кучета”. През осемнадесети век Буфон направил опит да класифицира кучетата в зависимост от формата на ушите им: той ги разграничил на тридесет породи с щръкнали нагоре уши, висящи надолу уши или полу-увиснали уши, докато Кювие предложил кучешкият вид да се раздели на „кучета пазачи”, „мастифи” или „спаньоли” според формата на черепа на индивидите.

От 50-те години на ХХ век Международната федерация по кинология (МФК) (Fédération Cynologique Internationale) си е поставила за основна задача класифицирането на различните породи в 10 групи. Определението за група е „породи, които имат определен брой общи, предаващи се, характерни признаци.” Така например, всички индивиди, включени в първата група (Овчарски кучета), демонстрират първичния инстинкт на пазач на стадо, независимо от морфологичните си различия.

Група 1: Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарско планинско куче).

Група 2: Пинчери и шнауцери. Молосоиди и швейцарски планински кучета.

Група 3: Териери

Група 4: Дакели

Група 5: Шпицове и примитиви

Група 6: Гончета и кръвоследници

Група 7: Ловни кучета, работещи със стойка

Група 8: Апортиращи, претърстващи и работещи във вода кучета

Група 9: Кучета компаньони и”Той”

Група 10: Хрътки