Мазнини

Принтирай

Мастни киселини

Поли-ненаситените мастни киселини, които изобилстват в хранителните масла, се разлагат под въздействието на кислород, топлина и светлина.

Този процес на гранясване може да стане опасен заради образуването на комплексни съединения (водородни пeроксиди). Затова добавянето на антиоксиданти в храната е задължително.

Малко основна информация

Мастните киселини са основната съставка на липидите. Те се характеризират с броя на въглеродните атоми, които притежават, оттам и изразите мастни киселини с къса, средна или дълга верига. Те могат да бъдат наситени (без двойна химична връзка между 2 въглерода) или ненаситени (с 1 до 6 двойни връзки). Въпреки че, вторите са по-крехки и са предразположени към гранясване, сред тях има много мастни киселини, които са от огромно значение за жизнените функции.

Тяхната роля в тялото

Наситените мастни киселини са предимно източник на енергия (говорим за „празни” калории, тъй като те не играят никаква друга роля). Наситените мастни киселини с къса верига (6- 10 въглеродни атома) са много добър източник на бърза енергия за спортните кучета, животните, страдащи от диабет и новородените кученца. Функцията на поли-ненаситените мастни киселини е структурообразуваща (в мембраните или в кръвните липопротеини); те включват химичните групи омега 3 и омега 6, които изпълняват жизненоважни функции и не могат да бъдат синтезирани от тялото.

Естествени източници

Те са същите, както при липидите: растителни и животински масла и мазнини. Колкото по-високо е съдържанието на ненаситени мастни киселини в храната, толкова по-голяма трябва да е защитата срещу оксидация (необходимо е увеличаване на нивото на антиоксиданти – включително витамин Е).