Минерали

Принтирай
Калций

Калций

Приемът на калций съобразно с размера и физиологичното състояние на животното предотвратява болестите, причинявани от недостиг (остеофиброза) или излишък (калцификация) на хранителни вещества. През периодите на растеж и бозаене е необходим висок прием на калций.

Малко основна информация

Калцият е важен минерален елемент, алкалоземен метал, познат в науката за храненето като макроелемент от групата на минералите заради големите количества, от които се нуждае тялото. Съотношението между приема на калций (Са) и фосфор (Р) трябва да е идеално балансирано в храната. Съотношението е 1 към 2.

Неговата роля в тялото

Калцият играе две основни роли в тялото. 99% от калция в тялото се задържа в костите, където заедно с фосфора той отговаря за здравината на скелета. Заедно те „циментират” костта. Той позволява също така преноса на информация между клетките и предаването на сензорни импулси. Ако нивото на калций в храната е много високо, малкото кученце не може да се адаптира към излишъка, като продължава пасивно да усвоява поне 30-40% от приетия калций, което води до риск от анормално развитие на скелета.

Естествени източници

Калцият се среща в костите на млекопитаещите животни под формата на минерални соли, както и в източниците на минерали като калциев карбонат (варовик) и калциеви фосфати.