Въглехидрати

Принтирай
Скорбяла

За да бъде усвоена от котките и кучетата, скорбялата трябва да бъде много добре обработена или в противен случай ще ферментира в дебелите черва и ще причини диария. Твърде голямото количество скорбяла може да предизвика същия ефект, както ако поетото количество надвишава капацитета на ензимите в храносмилателния тракт на животното (при северните породи кучета и котки, например).

Малко основна информация

Скорбялата представлява въглехидратни молекули, в които хиляди молекули на глюкозата се свързват чрез прости химични връзки.

Нейната роля в тялото

Скорбялата служи единствено за осигуряване на енергия за животното, като по време на храносмилателния процес тя се разгражда, което помага на червата постепенно да абсорбират молекулите на глюкозата.

Естествени източници

Скорбялата е резервно вещество (еквивалентно на мазнините при животните), срещащо се най-вече в растенията: житни растения (ориз, царевица, пшеница, ечемик и др.), картофите и грудките на маниоката. Скорбялата съставлява 50-70% от житните растения. В сухата храна зърнената скорбяла спомага за постигането на характерната шуплеста структура на гранулите (набъбване).